keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Scapa Special Flag Ship Pale Ale; by Swannay Brewery


Kotimaisesta craft-paskantamo-kauhugalleriasta pitää hetkeksi irrottautua ja kalibroida keinohorisontti. Tällä se käy, tai millä tahansa muullakin niistä sadoista referensseistä Pale Alen kotikonnuilta. Scapa Special ON Pale Ale, hyvä sellainen, 4,4% ABV. Swannay Brewery EI OLE paskantamo.

Taannoin tässä blogissa käsiteltiin paskahuusi-efektiä (PHE). Kts. http://ulkohuone.blogspot.fi/2017/06/kirottu-paskahuusi-efekti.html. Se on vaarallinen harha, jonka valtaan craft-kaljankeittäjä helposti joutuu.

PHE:n sokaiseman craft-kaljankeittäjän syöksykierteeseen saattelevat yleensä ns. hyvät ystävät, arvostelukykyä ja ymmärrystä vailla olevat kaikenmaailman olutskribentit ja -"asiantuntijat", olut-"piirit"  ja -järjestöissä ja niiden julkaisuissa hääräävät pintaliitäjät. Nämä kehuvat tekeleitä, taputtelevat craft-kaljankeittäjää selkään, vaikka pajasta tulisi täyttä törkyä.

Keinohorisontti pitää pitää kunnossa, siinä missä panimokin, sitä pitää säännöllisesti kalibroida. Sen sijaan, että kuuntelee noita petollisia, turhanpäiväisiä perskärpäsiä, craft-kaljankeittäjän tulee säännöllisesti ja kurinalaisesti maistaa leveää spektriä eri tyylien hyviksi tiedettyjä referenssejä ja kilpailijoiden tuotteita, vertailla niitä omiin tuotteisiin ja keskenään...

Mitä tulee erityisesti mikrobiologista laatua oleviin makuvirheisiin, kontaminaatioihin, paskapommeihin, tuliterässä panimossa usein kaikki näyttää aluksi menevän hyvin, kunnes painajainen alkaa; sytytyslangan paloaika on tyypillisesti puolen vuoden luokkaa... Että näin ei kävisi, tarvitaan sitä ammattitaitoa ja jos käy, sitten sitä vasta tarvitaankin, pajan ulkopuolelta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti